Op.Dr.Nagihan Saz
Op.Dr.Nagihan Saz
Op.Dr.Nagihan Saz
Mimar Sinan Mh. Ali Çetinkaya Blv. Uğur Apt No:58 D:8 K:3 Alsancak/Konak
+90 (530) 492 27 29
Op. Dr. Nagihan SAZ | Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
  • Mimar Sinan Mh. Ali Çetinkaya Blv. Uğur Apt No:58 D:8 K:3 Alsancak/Konak
  • +90 (530) 492 27 29
  • info@drnagihansaz.com

Doğum ne zaman başlar? Yalancı doğum sancısı nasıl anlaşılır?

Doğum ne zaman başlar? Yalancı doğum sancısı nasıl anlaşılır?

Doğum ne zaman başlar? Yalancı doğum sancısı nasıl anlaşılır?

https://www.hurriyet.com.tr/aile/galeri-dogum-ne-zaman-baslar-yalanci-dogum-sancisi-nasil-anlasilir-382936

Hürriyet

Jinekolog Nagihan Saz, özellikle gebeliğin son üç ayında hissedilen sancıları, anne adaylarının doğum sancısı sanıp paniğe kapıldıklarını söyledi.

Jinekolog Nagihan Saz, özellikle gebeliğin son üç ayında hissedilen sancıları, anne adaylarının doğum sancısı sanıp paniğe kapıldıklarını söyledi, hamilelikte ortaya çıkan sancılarla ilgili uyarılarda bulundu.

Doğumun başladığını sanarak başvuran hastalarımızın yüzde 60- 70’i bu yalancı sancıların şaşırttığı gebeler, 5 soruluk bir testle gebeler bu sancıların yalancı doğum sancısı olup olmadığını anlayabilir ve boşuna panik yapmaz.

Gebelik, anne adayının beden ve ruhunda birçok değişikliğe yol açtığı uzun bir süreç… Hamilelik sürecinde anne adayının rahminde kasılmalar, kasık bölgesinde ağrılar hissetmesi doğaldır.

Yalancı doğum sancısı nedir?

Gebeliğin ilk aylarındaki ağrılar genellikle rahim büyümesine bağlı, onu tutan bağların gerilmesiyle ortaya çıkar. Sürekli, hafif ve kasık bölgesine yaygın bir ağrıdır. Son üç aylık dönemde bu ağrılar daha çok sertleşme şeklinde olur. ‘Braxton Hicks Kontraksiyonları’ denilen bu ağrılar yalancı doğum sancısı olarak bilinir.

Bu kasılmaların en önemli ve gerçek doğum sancısından ayıran özelliği düzenli olarak gelmemesidir. Yalancı doğum sancılarının anne adayını ve rahmini gerçek doğum sancılarına hazırlayan kasılmalardır ve genellikle 24. hafta civarında başlar.

Hangi durumlarda sancı daha fazla görülür?

Cinsel ilişki, susuz kalmak, uzun sürede ayakta kalıp yorulmak, bebeğin çok hareketli olması, karın bölgesine darbe almak gibi durumlarda bu sancılar daha fazla ortaya çıkar.

 soruluk teste verilecek yanıtlar önemli

Her hissedilen karın ve kasık ağrısı doğum belirtisi olmayacağı gibi basit bir kabızlık bile karın ağrısına neden olabilir.

Hemen paniğe kapılıp hastanelere koşturmak için kendinizi ve bebeğinizi strese sokmayın. Kendi pratiğimizde de görüyoruz ki doğumun başladığını düşünerek, hastaların yaklaşık yüzde 60 -70’i hissedilen yalancı doğum sancıları nedeniyle başvuruyor. Herhangi bir ağrı ve kasılma hissettiğinizde özellikle gebeliğinizin son üç aylık döneminde kendinize şu soruları sormalısınız:

• Ağrılarım düzenli yani aynı sıklıkta mı geliyor?

• Ağrılarımın şiddeti giderek artıyor mu?

• Uzanıp dinlenince ya da hareket ettikçe, sıvı tükettikçe veya masajla geçmiyor mu?

• Ağrılarla birlikte aşağı baskı hissi oluyor mu?

• Ağrılarla birlikte kanama, su gelişi veya başka bir akıntı oluyor mu?

Hepsinin cevabı ’evet’ ise hemen doktorunuzla iletişime geçin. Yanıt ’hayır’ ise ve ağrılar geçtikten sonra bebeğinizin sık sık oynadığını hissediyorsanız rahat olabilirsiniz.