Op.Dr.Nagihan Saz
Op.Dr.Nagihan Saz
Op.Dr.Nagihan Saz
Mimar Sinan Mh. Ali Çetinkaya Blv. Uğur Apt No:58 D:8 K:3 Alsancak/Konak
+90 (530) 492 27 29
Op. Dr. Nagihan SAZ | Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
  • Mimar Sinan Mh. Ali Çetinkaya Blv. Uğur Apt No:58 D:8 K:3 Alsancak/Konak
  • +90 (530) 492 27 29
  • info@drnagihansaz.com

Doğum kontrolünde, spiral önde

Doğum kontrolünde, spiral önde

Doğum kontrolünde, spiral önde

JİNEKOLOJİ Uzmanı Dr. Nagihan Saz, kadınların gebelikten korunmak için ilaç kullanmaktan uzaklaştığını, spiral (rahim içi araç) tercih edenlerin sayısının arttığını söyledi. Hiç doğurmamış kadınlara da spiral takılabildiğine dikkat çeken Opr. Dr. Saz, “Böylelikle 'Doğum yapmamış kadına spiral takılamaz' ön yargısı da yıkıldı. Spiral, yeni anne olan ve emziren kadınlar için de güvenilir bir yöntem" dedi.

İzmir Kent Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Nagihan Saz,  istenmeyen gebeliklerin oluşmasını önlemenin sağlıklı bir toplum ve aile için çok önemli olduğunu, bunun yolunun da iyi bir aile planlamasından geçtiğini söyledi. Kadınların gebelikten korunmak için ilaç kullanmaya eskisi kadar sıcak bakmadığını kaydeden Opr. Dr. Saz şunları söyledi:

“Rahim içi araçların birçok çeşidi var. Hem tedavi hem korunma amaçlı olan, hiç doğum yapmamış kadınlara takılabilen spiraller var. Bilinenin aksine emziren annelerin de korunması gerekli. Spiral, yeni anne olan ve emziren kadınlar için de güvenilir bir yöntem, hatta sezaryen sırasında bile uygulanabilir.  Rahim içi araçlar kalıcı kısırlık yapmazlar, çıkarıldıkları andan itibaren doğurganlık geri döner,  genelde adet döngüsünü bozmaz, eş tarafından veya takıldığı kişi tarafından hissedilmezler. Hormonlu olanlar genelde daha çok hem korunma hem tedavi amaçlı tercih edilir, adet kanamaları aşırı olup bu nedenle kansız kalan veya rahim duvarında kalınlaşma gibi bazı hastalıkları bulunan kişiler için uygundur. Bakırlı 'T' şeklinde olanlar genelde sadece korunma amaçlı, daha önce doğum yapmış ve bakır alerjisi ile Wilson hastalığı olmayan kişilerde tercih edilir. Halk arasında 'boncuklu' olarak bilinen ve rahim duvarına sabitlenen spiraller ise henüz doğum yapmamış, daha önce 'T' şeklinde rahim içi araç takılmış ancak kaymış veya düşmüş olanlar için uygundur. Kadınlar gebelikten korunmak için ilaç kullanmaya eskisi kadar istekli değil. Biz de hekim olarak 35 yaş üstü sigara içen, başka hastalıkları nedeniyle zaten ilaç kullanmak zorunda olan kadınlara spirali güvenle önerirken, doğum kontrol hapını aynı güvenirlilikte öneremeyiz."

İZMİR, (DHA)