Op.Dr.Nagihan Saz
Op.Dr.Nagihan Saz
Op.Dr.Nagihan Saz
Mimar Sinan Mh. Ali Çetinkaya Blv. Uğur Apt No:58 D:8 K:3 Alsancak/Konak
+90 (530) 492 27 29
Op. Dr. Nagihan SAZ | Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
  • Mimar Sinan Mh. Ali Çetinkaya Blv. Uğur Apt No:58 D:8 K:3 Alsancak/Konak
  • +90 (530) 492 27 29
  • info@drnagihansaz.com

Vajinismus Belirtileri

Vajinismus belirtileri oldukça tipik bir cinsel fonksiyon bozukluğudur. Rahatsızlık genellikle cinsel birleşme, jinekolojik muayene veya vajinal bölgeye tampon benzeri bir cisim konmaya çalışıldığında kendini gösterir. Vajinismus sırasında ilk hissedilen rahatsızlık, vajinal bölgede görülen ve yayılma eğilimi gösterebilen kasılma ve spazmlardır. Bu kasılmalar vajinal bölgeyi saran pelvik kasların istemsiz kasılmasından kaynaklanmaktadır. Bu rahatsızlık sırasında hissedilen ikinci olumsuz semptom kadının cinsel ilişkiyi ya da vajinal muayeneyi sonlandıracak derecede duyduğu ağrıdır. Burada akılda tutulması gereken eğer müdahale edilip tedavi edilmezse vajinismusun bırakın iyileşmeyi, durumun daha da kötüye gideceği gerçeğidir.

Vajinismus belirtileri ‘ni incelemeden önce rahatsızlıkla ilgili birkaç önemli önbilgiyi vermekte fayda var.

  • Aslında vajinismusun görülme biçimleri, semptomları ve sebepleri hastadan hastaya değiştiği için bir den fazla vajinismus çeşidi olduğunu söylemek abartılı olmayacaktır.
  • Tıpkı hastalığın görülme biçimleri ve semptomları gibi kasılmalar sırasında hissedilen acı da -hafiften-dayanılmaza kadar- kişiden kişiye değişmektedir.
  • Vajinismus fiziksel, sosyal ya da psikolojik-fizyolojik birçok nedenden kaynaklanabilmektedir. Hatta duygu durum değişiklikleri veya bazı ilaçların yan etkileri bile rahatsızlığı tetikleyebilmektedir.
  • Vajinismus kesinlikle ve kalıcı olarak tedavi edilebilir bir rahatsızlıktır. Hastalık hem duygusal hem de fiziksel nedenlerden kaynaklandığı üzere vajinismus tedavisi hem fiziksel hem de psikolojik birtakım egzersizleri içermektedir.

Vajinismus belirtileri kendini tipik olarak acı ve kasılmalarla gösteren en yaygın cinsel işlem bozukluklarından biridir. Bu rahatsızlık kadının sağlıklı bir cinsel birliktelik yaşama şansını etkilemekte ve her ne kadar topluma açık bir biçimde yansıtılmasa da çoğu evliliğin cinsel birliktelik olmadan sürmesine hatta bitmesin neden olabilen bir durumdur. Diğer yandan,  Vajinismustan sorumlu pelvik kaslar cinsel ilişkinin yanı sıra idrar yapma, dışkılama ve doğumdan da sorumludur. Ve rahatsızlığın tedavisi de bu kasların bilinçli kontrolünü sağlamaya çalışarak yapılmaktadır.

Vajinismusun bir çok şekli olabileceğini makalenin başında belirtmiştik. Burada ise ortaya çıkış şekilleri ve işleyiş şekilleri bakımından bir sınıflandırma yapmaya çalışacağız. Ortaya çıkış şekillerine göre Vajinismusu iki başlık altında inceleyebiliriz:

1-Birincil Vajinismus: Bu durumu ilk cinsel deneyimlerinden ya da ilk vajinal muayeneden itibaren, başka bir deyişle, kendilerini bildikleri andan beridir vajinismus rahatsızlığı olan kişilerin durumu için kullanıyoruz. Bu durum genellikle ilk cinsel ilişkiye girme teşebbüsü sırasında ortaya çıkar ve genellikle cinsel birleşme gerçekleşemez. Bu sıkıntı kendini cinsel birleşmede gösterse de bu kişiler genellikle vajina muayene de olamamakta hatta vajinal bölgelerine her hangi bir cisim konulmasına da kasılma ve ağrı tepkileri ile cevap vermektedirler. Bu rahatsızlığı olan kişilerde vajinismus belirtileri ‘ne ağrı ve kasılmanın yanı sıra tüm vücudun kasılması ve nefes alma güçlüğü gibi başka belirtiler de eşlik edebilmektedir.

2.İkincil Vajinismus: Bu terim daha önce sağlıklı bir şekilde ve rahatlıkla cinsel ilişkiye girebilen, vajinal muayene olabilen kişilerin yaşadıkları spesifik bir olay sonrasında vajinismus belirtileri göstermesi durumu için kullanılmaktadır. Bu spesifik olay geçirilen bir enfeksiyon, bu bölgeye bir travma, menopoz gibi hormonal değişimler, doğum, ameliyat ya da eşle ilgili problemlerden kaynaklanabilmektedir. İkincil vajinismus hastaları daha önceden cinsel ilişkinin yanı sıra vajinal muayene de olabilirken bu durumdan sonra jinekolojik muayene olmakta da zorlanabilmektedirler.

Vajinismusta diğer ayrım vajinismuslu hastaların neye tepki verip vermedikleri ile ilgilidir. Buna göre:

1-Genel Vajinismus: Bu durum vajinal bölgeye konmaya çalışılan şey ne olursa olsun hastanın vajinismus belirtileri gösterdiği durumdur. Bu hastalar, cinsel ilişkiye giremedikleri gibi, jinekolojik muayenede olamazlar.

2-Durumsal Vajinismus: Vajinismusun bu türünde sadece belirli bir duruma karşı vajinismus belirtileri sergilenirken diğer durumlarda bir problem yoktur. Örneğin bu hastalar cinsel ilişkiye girememelerine rağmen jinekolojik muayene olabilirler.

Genel Vajinismus Belirtileri

Vajinismus belirtilerini genel şekilde aşağıda sıraladık. Ancak makalenin başında da belirttiğimiz üzere bu belirtilerin ve derecelerinin kişiden kişiye değişebileceğini ve burada saymadığımız diğer bazı belirtilerinde görülebileceğini akıldan çıkarmamak gerekir.

Vajinismus Belirtileri

  • -Cinsel ilişki sırasında acı, ağrı, yanma, batma gibi olumsuz belirtiler
  • -Cinsel birleşme sırasında kaygı, korku ve huzursuzluk
  • -Kendi cinsel organlarına karşı olumsuz yaklaşımlar (bakmama, dokunmama, dokundurmama, gizleme)
  • -Vajinal muayene olamama, vajinaya yabancı cisim girmesine direnç gösterme (tampon, ilaç gibi)
  • -Cinsel konuları konuşmama
  • -Kötü tecrübelerden kaynaklı gittikçe azalan cinsel istek ve artan kaygı ve korku

Son olarak, bunlar ve benzeri her hangi bir belirti ile karşılaştığınızda bir vajinismus uzmanı ‘na danışmayı asla ihmal etmeyin. Çünkü uzun yıllar çözülmeyen vajinismus vakalarının en büyük nedeni Vajinismus Tedavisi ‘nin ihmal edilip, sürekli ertelenmesi durumudur.

Vajinismus Belirtileri

Hizmetlerimiz

Jinekoloji, Gebelik ve Doğum, Genital Estetik, Vajinusmus